Wat kan je verwachten?

Wij begeleiden jou van idee tot afgewerkte podcast.

 • Vooraf: luister en leer door naar goede podcasts te luisteren op ons online platform.

 • 4 volledige workshopdagen

 • Je leert nadenken over verhalen, spanningsbogen, personages, ...

 • Je gaat zelf aan de slag: je leert opnames maken én monteren.

 • Je gaat naar huis met een eigen, afgewerkte podcast.

Coach

Joris Van Damme

Joris is een zelfstandig audio- en podcastmaker. In 2009 studeerde hij af aan het RITCS met het fictiewerk ‘Ik zal het u vertellen’. Hij won er meteen ook de Prix Europa voor radiofictie mee, de meest prestigieuze mediaprijs in Europa. Sindsdien werd hij één van de drijvende krachten achter DS Audio. Hij werkte mee aan tal van non-fictie en fictie verhalen, vooral voor radio en podcastkanalen, maar ook voor theater en film.

Programma

Doorheen het opleidingstraject werken de deelnemers aan hun eigen podcast. Ze zoeken personages, maken opnames en denken na over de structuur van hun verhaal.

Vooraf: luister en leer

Alle deelnemers luisteren naar goede voorbeelden van wetenschapspodcasts op ons online leerplatform. Reflectievragen over deze voorbeelden doen hun nadenken over onderwerpen en vertelvormen voor hun eigen verhaal. Een belangrijke les is dat podcasts meer zijn dan opgenomen interviews. Ze bestaan uit tal van ingrediënten, van geluid over muziek tot voice-over. 

Sessie 1: Wat is een audioverhaal?

Wat is een podcast? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van het medium? En hoe vertel je een verhaal in geluid? In deze sessie krijgen deelnemers niet alleen een inleiding tot audio en geluid, maar ook tot storytelling. Aan de hand van talrijke voorbeelden gooit de coach belangrijke vragen op die doorheen de training zullen worden beantwoord.

De sessie bestaat uit drie delen:

-    Eerst kruipen we in het medium. Wat kan je horen en wat kan je daarmee doen in een podcast? Wat zijn frequenties en ruimtes? Hoe kan je doelbewust geluiden creëren en op welke manieren – direct, representatief, suggestief – kan je klank gebruiken in een verhaal? 

-    Dan volgt een crashcursus storytelling. Wat zijn verhalen en hoe werken ze? Welke vormen kan je gebruiken zonder in clichés te vervallen? En hoe bepaal je welke vorm het best past bij een inhoud?

-    Tot slot denken we concreet na over de verhalen van de deelnemers. In een groepsgesprek legt iedereen zijn of haar idee uit. We denken samen na over de mogelijkheden tot uitwerking.

Sessie 2: Hoe ontwerp je een audioverhaal?

Nu de deelnemers weten wat een podcast is, én wat een verhaal is, gaan we concreter nadenken over de uitvoering. Hoe ga je praktisch aan de slag? Welke geluiden neem je op? Deze sessie bestaat uit twee delen: enerzijds het gebruik van stemmen (interviews, voice-over, scènes), anderzijds de functies van muziek en sound design. Naast praktische kwesties zoals de voorbereiding van interviews en opnametechnieken, komen de volgende vragen aan bod:

-    Welke sprekers gebruik ik? Hoe stel ik vragen in functie van audio? Welke interviewtechnieken kunnen mij hierbij helpen? Wanneer kies je beter voor een scène dan voor een ‘gewoon’ interview?

-    Wanneer gebruik je muziek en sound design en wanneer net niet? Waaruit bestaat sound design, naast bassen en bommen? Wat zijn de functies van muziek en sound design in een podcast? Hoe kan je door geluid bepalen wat een luisteraar voelt of zich verbeeldt? Hoe creëer je met klanken versnellingen, vertragingen en accenten in je podcast? Welke geluiden kan je lenen uit databanken en welke moet je zelf opnemen?

Sessies 3 en 4: Hoe maak je een audioverhaal?

Hoe ga je aan de slag met je verzamelde opnames en het montageprogramma? Tijdens twee sessies monteren de deelnemers hun eigen audioverhaal onder begeleiding van de coach. Ze krijgen hierbij zowel technische, inhoudelijke als vormelijke ondersteuning. De deelnemers krijgen een crashcursus montage (knippen en plakken, etcetera), leren om hun materiaal te selecteren en structureren, en om de beste vorm te kiezen voor hun verhaal. Welke structuur en vorm helpt om jouw verhaal zo pakkend en meeslepend mogelijk te maken? Collectieve en individuele feedback lopen door elkaar: deelnemers kunnen continue vragen stellen aan de coach terwijl ze hun eigen podcast maken. Na elke sessie organiseren we een luistermoment waarin deelnemers feedback kunnen geven op elkaars werk.

Nadien

We bieden jou ondersteuning om jouw podcast technisch goed af te werken.


What's in it for you?

 • Leer denken in geluid

  Je ontdekt een nieuw medium

 • Leer een verhaal opbouwen

  Een basis in storytelling zal je ook helpen in de academische wereld: voor lezingen, projectaanvragen, artikels,...

 • Technische ondersteuning

  Wij leren jou monteren, én helpen jou om je eerste, korte podcast professioneel af te werken.

Vorige deelnemers

Trots op het resultaat!

Stephanie Schelfhout

Eindelijk, het laatste duwtje richting podcasting! Op dag 1 kregen we een opnameapparaat en een missie: “maak tien minuten podcastmateriaal”. De tips & tricks over storytelling, opname en montage hielpen me mijn eerste aflevering van FlowerPower De Tuin te maken, samen met de constructieve feedback. Ik ben heel trots op het resultaat!

Geeft bakken energie

Dominique De Meyst

"Als jurist werk ik vaak met tekst op papier, dus het was een boeiende uitdaging om mijn wetenschappelijk verhaal in geluid om te zetten. Het doet je nadenken over wie je publiek is, wat de kern van de boodschap is en hoe je kan spelen met muziek en sound design. Ik had nog nooit gemonteerd en nu heb ik een podcast van dertien minuten gemaakt. Dat geeft bakken energie!"

Benieuwd hoe dat klinkt?

Luister naar podcasts uit onze vorige editie

Iets voor jou?

 • Ben jij een professioneel onderzoeker?

 • Ben je geprikkeld door podcasting als medium?

 • Heb jij een idee voor een eigen podcast?

 • Ben je bereid om voldoende tijd vrij te maken: niet alleen voor de vier workshops, maar ook voor het denkwerk, de opnames en de afwerking?

SciMingo

Creatieve en evenwichtige wetenschapscommunicatie

De SciComm Academy is een initiatief van SciMingo. Wij zijn een Brusselse vzw gericht op wetenschapscommunicatie. We willen wetenschappers aansporen om hun resultaten te delen met het brede publiek, én helpen hun tijdens dit proces.

Je kent ons misschien van projecten zoals Scriptieprijs of PhD Cup, en Wetenschap Uitgedokterd. Voor meer info: scimingo.eu

Heb je een vraag over de SciComm Academy? Contacteer ons!