Wat kan je verwachten?

We begeleiden jou van idee tot afgewerkte tekst.

 • Tijdens een fysieke workshop op 12 oktober 2021, leert Eos-redacteur Kim Verhaeghe jou alle geheimen van een populairwetenschappelijke tekst. Hoe bepaal je jouw kernboodschap? Hoe hou je het spannend, wat is een goede structuur? Hoe bedenk je een goede titel? En wat met schrijfstijl, vakjargon, humor en personages? Al tijdens de workshop steken we de handen uit de mouwen: je ontwikkelt het concept van jouw eigen artikel, en begint te schrijven.

 • Daarna werk je zelfstandig verder aan je populairwetenschappelijke tekst. Je schaaft en schrijft.

 • Maar je staat er niet alleen voor: je kan online alvast de belangrijkste lessen herhalen en je laten inspireren door tal van goede voorbeelden, in verschillende stijlen, vormen en genres.

 • Bovendien krijg je individuele feedback op jouw stuk van Kim en Tinne, op een moment dat we onderling afspreken.

 • Als kers op de taart kan jouw afgewerkte stuk worden gepubliceerd door onze mediapartner Eos, op de website of in het magazine.

Coaches

Kim Verhaeghe

Kim Verhaeghe is redacteur voor Eos Wetenschap. Hij schrijft niet alleen 'klassieke' teksten maar ook digitale verhalen, zoals blogs en vlogs.

Tinne Claes

Tinne Claes is coördinatrice van de SciComm Academy. Ze behaalde zelf een doctoraat in de geschiedenis waarover ze communiceerde in tal van media, van lezingen voor de boerinnenbond, over blogs en journalistieke artikels in o.a. Knack en De Standaard, tot een bekroonde podcast.

What's in it for you?

 • Je leert anders schrijven

  De toolbox van populairwetenschappelijk schrijven kan ook van pas komen in je academische carrière, bijvoorbeeld bij het schrijven van subsidiedossiers of projectaanvragen.

 • Je vindt publiek

  Je stuk wordt mogelijk gepubliceerd door onze mediapartner Eos.

 • Je bouwt een netwerk

  Je wordt deel van een netwerk van wetenschapscommunicatoren, waar je op kan voortbouwen in de toekomst.

Watch Intro Video

Iets voor jou?

 • Ben jij een professioneel onderzoeker?

 • Moet of wil jij je onderzoek kunnen vertalen naar een vlotte, aantrekkelijke of zelfs spannende tekst?

 • Ben je bereid om voldoende tijd vrij te maken: niet alleen voor de workshop, maar ook voor de feedbacksessies en het schrijf-en schaafproces?

SciMingo

Creatieve en evenwichtige wetenschapscommunicatie

De SciComm Academy is een initiatief van SciMingo. Wij zijn een Brusselse vzw gericht op wetenschapscommunicatie. We willen wetenschappers aansporen om hun resultaten te delen met het brede publiek, én helpen hun tijdens dit proces.

Je kent ons misschien van projecten zoals Scriptieprijs of PhD Cup, en Wetenschap Uitgedokterd. Voor meer info: scimingo.eu

Heb je een vraag over de SciComm Academy? Contacteer ons!