Online duolezing

Hoe informeer, inspireer en betrek je iedereen bij je wetenschap?

Mis jij bepaalde doelgroepen op jouw activiteiten? Ontbreken er mensen met diverse achtergronden, talenten, profielen? Zijn jouw resultaten van belang voor een specifieke groep mensen? Wil jij een project opstarten met burgers die je niet bereikt? In deze duolezing bespreken we twee manieren om inclusiever te werken.

Hanne Tytgat

Ekoli vzw

Wetenschapsfestivals, de kinderuniversiteit, … er zijn tal van succesvolle initiatieven om wetenschap tot bij kinderen te krijgen. Maar toch is het niet altijd evident om àlle kinderen te bereiken. Om dat wél te doen, organiseert Ekoli vzw binnenkort een inclusief wetenschapsfestival in Gent.

Hanne Tytgat is een microbiologe met een passie voor wetenschapscommunicatie. Zes jaar geleden richtte ze samen met gelijkgezinden Ekoli vzw op. Om wetenschap toegankelijk en inclusief te maken, organiseert Ekoli praktische workshops rond actuele thema’s en toont kwetsbare groepen in de maatschappij dat iedereen wetenschapper kan zijn!

Tom Seymoens

Mediawijs

Het internet biedt eindeloze mogelijkheden, zowel voor wetenschapscommunicatie als voor onderzoek. Maar niet iedereen heeft toegang tot het internet. Wie zien we over het hoofd? En hoe kan je rekening houden met mensen die minder vaardig zijn met het digitale?

Tom Seymoens werkt bij het Kenniscentrum Mediawijs, in het team digitale inclusie. Hij leidt overheidsmedewerkers op om mediawijsheid en digitale inclusie in hun beleid te verwerken. Daarnaast stimuleert en ondersteunt hij ook sectoren die werken met kwetsbare doelgroepen om in te zetten op digitale inclusie en mediawijsheid.